Spring naar inhoud
rotring pennen

De rode draad in mijn werk is rOtring en glad papier. Van origine worden rOtringpennen gebruikt door architecten en in de grafische- en tekenindustrie. Tegenwoordig zijn de tekenpennen vervangen door computerprogramma’s.

Het van oorsprong Duitse rOtring is opgericht in 1928. De rapidograph pennen, die werken met inktpatronen, kwamen in 1982 op de markt. De 0,13 en 0,5 mm rapidograph tekenkoppen gebruik ik het meest. De 0,13 mm pen moet dagelijks worden gebruikt anders droogt zij uit – ik noem haar wel eens mijn Tamagotchi ‘elke dag even aandacht’. Ik probeerde veel andere pennen, omdat rOtringpennen nogal een ‘pain in the ass’ zijn wat betreft gebruiksvriendelijkheid, maar niets geeft de detaillering en het diepe zwart van een rapidograph rOtringpen.


De duizenden stippen op een vierkante centimeter geven diepte en leven aan de werken met altijd weer een verbluffend resultaat. Bijna al mijn kunstwerken zijn op deze manier van tekenen tot stand gekomen.

Naast de rOtringpen is het papier van cruciaal belang. Ik gebruik Canson XL Bristol-papier met zijdeglans. Dit papier is ultrawit en zeer glad. Door de zijdelans afwerking blijft de inkt niet op het papier liggen waardoor ik door kan tekenen en niet hoef te wachten tot de inkt droog is.


Mijn trots: alle tekeningen maak ik op een antieke Nestler industriele tekentafel uit de jaren 20. Deze tafel komt uit de Apeldoornse Nettenfabriek.

%d bloggers liken dit: